Home

  Pads   Werkplaats   Resultaten   Nieuws   Sponsoring   Stichting   Contact

WASHpad wasbaar maandverband

 WASHpad
Wasbaar maandverband
Striptekening
 
 Reusable Care Creations
We proberen het wasbare maandverband te promoten/verkopen tegen kostprijs. We hoeven er niet aan te verdienen, maar we streven er naar ongeveer quitte te spelen.
 De praktijk
Wegwerpmaandverband is voor veel meisjes en vrouwen een luxe artikel in Ghana. Wel te koop, maar vaak een te grote uitgave. Veel vrouwen behelpen zich met afvalreepjes stof die ze verzamelen bij een van de veel naaistertjes of met oude, gebruikte kleding of lappen die hiervoor in stukken worden gescheurd. Er zijn verhalen bekend over het gebruik van papier, kippenveren .
 
 Panty-liner
Naast de WASHpads maken we ook een inlegkruisje. Een dun verband dat je kunt gebruiken tussen de menstruatieperiode in als je bijvoorbeeld last hebt van witte vloed.

De toplaag van dit inlegkruisje is gemaakt van Tencel, een 100% natuurlijk materiaal uit houtvezels.

We krijgen dit materiaal gratis aangeboden door Jeannette Vite, een bedrijf in Nederlands. We zijn daar erg blij mee!

 
 
 
 
 
 
 

Meisjesscholieren in Ghana die geen wegwerpmaandverband kunnen kopen moeten gemiddeld zon 5 dagen per maand school missen? Dat is drie maanden per jaar! Dat levert een bijna niet te overbruggen achterstand op!
Veel vrouwen die zich geen maandverband kunnen permitteren kunnen hun werk niet doen in de dagen dat ze menstrueren, waardoor ze inkomsten mislopen. Wegwerpmaandverband is een enorme belasting voor het milieu.

WASHpad
Na veel research, experimenteren en testen kwamen we tot een model wasbaar maandverband waar we erg enthousiast over zijn. De feedback van gebruiksters is erg positief en we kunnen ze goed in onze werkplaats maken. We verwerken er onder meer ongebleekt katoen in van de restanten die we overhouden van de New Cooking Bags. Ze zijn niet duur; in het gebruik zijn ze erg voordelig.

We noemen het WASHpad!
Women All Should Have pad

We voeren vier verschillende maten die elk hun eigen kleur hebben en houden. Gemakkelijk als je een nieuwe nodig hebt en niet (goed) kunt lezen.


Wat zou het fantastisch zijn
Wat zou het fantastisch zijn
als meisjes tijdens hun menstruatie geen lessen meer missen. Ze in deze periode niet meer thuis blijven en of zelfs stoppen met school als ze beginnen te menstrueren. Uit schaamte, angst voor doorlekken of ....
Girls Empowerment!

Wat zou het fantastisch zijn als werkende vrouwen niet meer genoodzaakt zijn om te stoppen met werken als ze ongesteld zijn en zich voluit kunnen ontwikkelen.
Wat zou het fantastisch als er geen taboe meer zou rusten op
de menstruatie.
En, wat zou het fantastisch zijn
als we de milieubelasting van wegwerpmaandverband kunnen terugdringen.

Daar zetten wij ons voor in.
 

 Varianten
Onze gebatikte WASHpads laten door de kleur duidelijk zien om welke maat het gaat...

Bij de maandverbanden van gewoon ongebleekte katoen -een van onze varianten- ligt dat anders.
Dus hebben we ze gemerkt! De kleur geeft de maat aan!
In de maandverbanden met een zigzagstreepje zit een plastic laagje verwerkt en de WASHpads met een gewoon stiksteekje bevatten enkel, 100% ongebleekte katoen.
 
 

 

 
 
 
 Flyer
 
Bij de WASH-pads voegen we een handzame flyer met uitleg over het gebruik en de wasvoorschriften.
 
 Milieubelasting
Een Ghanese vrouw gebruikt in haar leven gemiddeld zon 9000 maandverbanden. Als ze WASHpads zouden gebruiken zouden het er maar 150 zijn! Dat scheelt!
 
 Sakawa
Er is nog een grote groep mensen in Ghana die geloven in Sakawa. Sakawa is een ritueel. Sakawa heeft te maken met spirituele zaken.
Voor deze vrouwen houdt dit in dat ze geen wegwerpmaandverband gebruiken omdat ze bang zijn dat Sakawa mensen hun menstruatiebloed zullen gebruiken voor rituelen waarvan ze denken dat die dramatisch voor hen kunnen zijn. Deze vrouwen gebruiken lappen die ze zelf weer kunnen wassen. Comfortabel wasbaar maandverband zou voor deze groep een uitkomst kunnen zijn.
 
 Tasje
We bedachten voor de WASHpads een waterdicht en geurdicht tasje waarin je de pad kunt stoppen als die gebruikt is. Je kunt hem dan veilig in je handtas stoppen en meenemen naar huis om te wassen.