Home

  Pads   Werkplaats   Resultaten   Nieuws   Sponsoring   Stichting   Contact

Stichting Adwuma Ye

Stichting Adwuma Ye
Alle overige informatie van de Stichting Adwuma Ye vindt u op de eigen website van de stichting: www.adwuma-ye.com
 
 Ellen Seldenthuis
“Reusable Care Creations” is een project van de Stichting Adwuma Ye.
Het is een initiatief van Ellen Seldenthuis, een Nederlandse vrouw die sinds 2004 in Ghana woont en werkt.

“Adwuma Ye” wat “Goed Werk” betekent is de naam van de stichting die zij oprichtte toen zij haar activiteiten ontplooide in de ‘Brong Ahafo’ regio. Daar zette zij onder andere een werkplaats op voor verstandelijk gehandicapten, coördineerde ze een kinderhuis en liep ze 1000 kilometer dwars door Ghana om een plaatselijke voetbalclub te helpen… Toen ze verhuisde naar de ‘Northern Region’ startte zij begin 2010 “Tuma Viela” een bijzonder project voor mens en milieu. “Tuma Viela” is de vertaling in het Dagbani van Adwua Ye. In 2014 initieerde ze als tweede project; New Cooking Bag en in 2016 het project Reusable Care Creations. Ook dit zijn projecten ten dienste van mens en milieu.
 
 De website
Ferdinand van der Gun (Arnhem) ontwierp de website en onderhoudt deze.
 
 
  


 

 
 De aanleiding
De schoonheid van een land als Ghana wordt overschaduwd door het enorme afval probleem.
Een land met een zeer gevarieerd landschap van kustgebieden met prachtige stranden tot glooiende bergen, meren, oeroude regenwouden, grote rivieren en droge savanne.

Maar overal waar je kijkt is het eerste wat je opvalt, rommel... Je kunt je daar niet voor afsluiten want bij elke stap zie je het liggen. Ellen ondervond dat aan den lijve  toen ze in 2009 1000 kilometer dwars door Ghana liep, van de meest Noordelijke punt aan de grens met Burkina Faso tot aan het meest zuidelijkste kustplaatsje... Tijdens deze voettocht werd het idee geboren iets met het afval te gaan doen... De water- en ijszakjes lagen voor de hand want deze zakjes vormen het grootste probleem en iedereen werkt daar aan mee door ze zo maar overal, te pas en te onpas weg te gooien op straat, in de bermen, in de bossen, op het strand waardoor het land eruitziet als één grote vuilnisbelt...
Ellen vond een sponsor die haar wilde helpen met het opstarten van het idee dat in haar hoofd vorm had gekregen; namelijk schooltassen maken voor kinderen in Tamale en zo werd “Tuma Viela” een feit, van droom naar werkelijkheid!

Diezelfde zorg voor het milieu en liefde voor de bevolking bracht haar er toe de projecten New
Cooking Bag en Reusable Care Creations in het leven te roepen.